23 april 2019: I samarbete med Göteborgs universitet bedriver Länsstyrelsen EU-projektet Förvaltning och återställande av ålgräsängar. Under sommaren 2019 kommer en större ålgräsrestaurering att genomföras vid Gåsö. Läs mer om detta i bifogat informationsbrev.
Uppdatering från Länsstyrelsen 16 augusti 2019
(klicka på bilden för förstoring):
Årets ålgräsrestaurering i Kalvhagefjorden på Gåsö slutfördes den 26 juni. Dykarna hade då skördat och planterat 16 000 ålgrässkott över en yta av 1 600 kvadratmeter.
Skotten planterades i 4 områden som var 400 kvadratmeter stora. I 3 av områdena planterades ålgrässkotten i olika stora schackmönster, medan ett av områdena planterades heltäckande. Alla områden hade dock samma skottäthet (16 skott/m2). Planteringarna syns i den undre delen av bilden nedan, som är tagen drygt 2 veckor efter att årets arbete slutfördes.
De olika planteringsmönstren kommer senare att utvärderas för att kunna optimera metodiken.
Vid kontrollen i augusti visade alla 4 områden positiv tillväxt och ålgrässkotten var generellt rena och fina. Nästa kontroll blir i september, då planerar man även att ta nya drönarbilder.
I april nästa år kommer vi undersöka hur ålgräset överlevt vintern och om resultaten är lyckade kommer eventuellt ytterligare planteringar genomföras sommaren 2020
Uppdatering från Länsstyrelsen 14 oktober 2019
(klicka på bilden för förstoring):
Vi gjorde en slutavläsning för säsongen på Gåsö i onsdags med drönarfoto och skotträkning. Inkluderat hittas ett drönarfoto av planteringarna från den 10 oktober.
Som ni kan se lever planteringarna fortfarande in alla områden. Tillväxten var dock inte riktigt vad vi hoppas på, med tätheter runt 40-50 skott per m2 (de var runt 30 skott/m2 i juli). Vi hade hoppats på skottätheter runt 90 skott/m2 (som 2015).
Vi såg sönderrivna skott i nästan alla provrutor vilket tyder på omfattande skador från krabbor, och ålgräset var också ganska överväxt med fintrådiga alger, och såg lite risigt ut. Det är dock ganska sent på hösten då ålgräset börjar tackla av (naturligt att se lite trött us så här års), och med fallande vattentemperaturer borde krabborna aktivitet avta. Vi tror och hoppas därför att alla planteringar ska överleva vintern.
Sammanfattningsvis: god överlevnad och positiv tillväxt den första säsongen (ca 2x antalet planterade skott), men lite varning på att planteringarna är störda av krabbor och fintrådiga alger.
Folj oss: Facebook | Instagram | Twitter
© Gåsö Bohuslän 2022 | 451 79 GRUNDSUND | info@gaso.nu | Till startsidan
Postgiro Samfälligheten 4309845-8
Postgiro GTSK 894013-2 eller Swish 123 690 86 44