OM GÅSÖ

Gåsö ligger omkring en halvmil sydväst om Lysekil och ca sju hundra meter väster om Skaftön. Mellan Skaftön och Gåsö går Gåsöfjorden, en urgammal farled för både vikingar, pilgrimer och korsfarare. Det landområde på över 200 hektar, som kallas Gåsö, består av tre större öar, nämligen det egentliga Gåsö, Storön och Tjellsö. [Gåsö]
Sydväst på Storön ligger det imponerande Gåsö huvud, som med sitt omkring fyrtio meter höga berg torde vara den högsta punkten på detta triumvirat av öar. Ytterligare huvuden är Pittle huuvud längs i norr på Gåsö, Tjellsö och Vrakviks huvud på västra sidan av Storön. Bland större vikar må nämnas Kalvhagefjorden och Vrakevik.
Enstaka hushåll har funnits på Gåsö från 1500 talet, men ett mer omfattande boende var inte förrän på 1700 talet. På 1800 talet blommade badortslivet igång på Gåsö. På den tiden var det övervägande kvinnor som bodde på ön, men även en del gamla sjökaptener, som slutat segla och som levde på pengar, husbehovsfiske o.dyl. 

På dagarna kom seglingsbesök av badgäster mestadels från Lysekil och Fiskebäckskil som var fästa vid lilla Gåsö. I samma veva öppnade varm- och kallbadshus (gyttjebad 90 öre) och pensionat (från 50 öre upp till 1,50 kr per natt. Helpension fick du för 2,50 kr). 1912 öppnades strandhotellet uppe på berget vid ångbåtsbryggan.

Gåsö övergick till att endast vara en ö för sommargäster, där många sedan skaffade egna semesterhus, år 1957 då hotellet och badhusen lades ned.

Föreningen "Gåsö Vänner" kom till i början på seklet tack vare Hedvig Andersson som var ordförande i föreningen de första åren. Syftet med föreningen var att främja badortslivet i första hand, men även för att åstadkomma bättre vägar o.dyl på ön. Under åren föreningen funnits har den urättat en hel del. Exempelvis omfattande vägarbete, pilanvisningar, tennisbana, bryggor, gungor, utomhusbelysning m.m. Det har även ordnats ett årligt Gåsöspel varje juli där varit tombola, fiskdamm, lotteri, tävlingar i diverse grenar, segling, tennis, fiske etc.

Idag finns det tre föreningar på ön med olika ansvarsområden, Gåsö Tennis och Segelklubb (GTSK), Gåsö Samfällighetsförening samt Gåsö Natur & Viltvårdsförening.